cato.jpg (7212 bytes)           

JOHN TRENCHARD VE THOMAS GORDON (?....?)

 marble_b.gif (3267 bytes)

 

John Trenchard Dublin'de Trinity College'de eğitim gördü. Bir süre çeşitli mahkemelerde görev yaptı. 1690 yılında bu işinden ayrıldı ve gayrimenkul komisyonculuğu yaptı. Trenchard'ın doğum ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmiyor. Yakın arkadaşı Thomas Gordon ile birlikte liberal düşünceye önemli bir katkı olarak kabul edilen "Cato Mektupları"nı yazmıştır.

Thomas Gordon'un da doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmiyor. Iskoçya'daki bir üniversiteye devam ettiği sanılıyor. Gordon'un yaşamı ve eğitimine ilişkin bilgiler de açıklığa kavuşturulamamıştır. Thomas Gordon adında bir kişinin Kings Koleji'nden mezun olduğu; yine Thomas Gordon isimli bir başka sahsın da 1716 yılında Edinburgh'da hukuk alanında tez yazdığı biliniyor. Ancak bu kişilerin gerçekten Thomas Gordon olup olmadığı tam olarak tesbit edilmiş değildir. Bazı tarihçilere göre Thomas Gordon 1713 yılında Ingiltere'de Wiltshire'da yaşadı. 1718 yılında ise Londra'ya göç etti. Gordon'un kendisini Whig'lere adayan bir kişi olduğu biliniyor.

Gordon ve Trenchard birbirleriyle tanışmadan önce bir süre gazetecilik yaptılar. Trenchard 1690'lı yıllarda Ingiltere'de zorunlu askerliğe karşı yazılar yazdı. Zorunlu askerliğin özgür toplum ile bağdaşmadığını ve insan hak ve hürriyetlerini ihlal eden bir uygulama olduğunu savundu.

Başlıca Eserleri:

-- Cato’s Letters: Essays on Liberty, Civil and Religious and Other Important Subjects,  New   York, Da Capo Press, 1971.

-- The Independent Whig: A Defence of Primitive Christianity, and Of Our Ecclesiastical         Establishment Against The Exorbitant Claims and Encroachments of Fanatical and        Disaffected     Clergymen, London: Printed for R. Ware, 1752-1753.