LEVİATHAN

leviat1.jpg (94794 bytes)           Leviathan, Tevrat ve İncil'de kötülüğü temsil eden bir su canavarının adı olarak geçmektedir. Bu kavram 1651 yılında Thomas Hobbes'un ünlü "Leviathan" adlı eseri ile mutlak güç ve yetkilere   sahip egemen bir devleti ifade etmek üzere kullanıldı. Web sayfamızın sağ üst köşesindeki resimde Hobbes'un eserinin orijinal kapağı yeralmaktadır. Hobbes'un eserinin kapak kompozisyonunun üst kısmında devleti temsil  eden bir dev insan (kral) yeralmaktadır. Devin bir elinde kılıç, diğer elinde ise başpiskoposluk sembolü bulunmaktadır. Devin kolları ve vücudu birbiri üzerine yığılmış yüzlerce insan başından oluşmuştur. Üstteki  resimde  ise  kapak kompozisyonunun sadece bir  kısmı görülmektedir.

Leviathan kavramı günümüzde akademik literatürde güç ve yetkileri ve faaliyetleri  oldukça genişlemiş bir devleti ifade etmek üzere kullanılmaktadır.

lev.jpg (51568 bytes)
  
Yukarıdaki resimde Almanya'da 1236 yılında Tevrat'tan esinlenerek çizilen üç mistik hayvanın (Behemoth, Leviathan ve Ziz) illustrasyonu görülmektedir. Leviathan resmin üst kısmında büyük bir su canavarı olarak çizilmiştir. Resmin alt kısmında ise bir dini tören   illustrasyonu yeralmaktadır.  

 

 

       

 

leviat.jpg (20979 bytes)

     Yandaki  resimde kutsal kitaplarda ve mitolojide yeralan bazı canavarların illustrasyonu yeralmaktadır.  Resimin en altında suda yaşayan büyük bir canavar olan LEVİATHAN'ın illustrasyonu   yeralmaktadır.