ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜNÜN AMAÇLARI HAKKINDA BİLDİRGE

(EK DEKLERASYON)

1944

 

I.

Konferans, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün, başlıcaları aşağıda verilen temel prensiplerini yeniden ifade eder:

a.                   Emek bir meta değildir.

b.                   Söz ve cemiyetleşme serbestliği devamlı bir ilerlemenin vazgeçilmez bir koşuludur.

c.                    Her nerede olursa olsun, fakirlik, bütün insanların refahı için büyük bir tehlike oluşturur.

d.                   İhtiyaca karşı savaş, her ülke tarafından yorulmak bilmez bir azimle ve kamunun iyiliğini sağlamak üzere, işçi ve işveren temsilcilerinin Hükümet temsilcileriyle eşit koşullar içinde katılmalarıyla yapacakları serbest tartışmalara ve verecekleri demokratik kararlara hakim olacak sürekli ve ortak bir Uluslararası gayretle yürütecektir.

II.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Anayasası’nda yazılı bulunup, sürekli bir barışın, ancak sosyal adalet esasına dayanılarak sağlanabileceğine ait olan bildirinin doğruluğunun deneme ile bütünüyle meydana çıktığına kanaat getiren konferans aşağıdaki noktaları ifade eder:

a.                   Irk, inanç ve cinsiyetleri ne olursa olsun, bütün insanlar, maddi ilerlemelerini ve manevi gelişmelerini, serbestlik, şeref ve onur, ekonomik güvenlik içinde ve eşit şanslarla takip etmek hakkına sahiptirler.

b.                   Bu sonuca ulaştıracak koşulların gerçekleştirilmesi, her ulusun ve Uluslararası siyasetin, ana hedefini oluşturmalıdır.

c.                    Ulusal ve uluslararası alanlardaki bütün hareket programları ve önlemler özellikle bunlardan ekonomik ve mali niteliğe sahip olanlar bu bakımdan tartılmalı ve bunlar ancak bu ana amacı baltalamaya değil, fakat desteklemeye yaradıkları ölçüde kabul edilmelidir.

d.                   Uluslararası alanda bütün hareket programlarını, ekonomik ve mali tedbirleri, bu ana amaç bakımından inceleme ve görüş bildirme, Uluslararası Çalışma Örgütü’ne düşen bir ödevdir.

e.                   Uluslararası Çalışma Örgütü kendisine verilen görevleri yerine getirirken, bütün akılcı ekonomik ve mali etkenleri dikkate aldıktan sonra kararları ve önerileri içine uygun göreceği hükümleri koyabilmek yetkisine sahiptir.

III

Konferans aşağıda yazılı bulunan hususların gerçekleşmesini sağlayacak programların uygulanması işinde çeşitli uluslara yardımın Uluslararası Çalışma Örgütü için önemli bir yükümlülük oluşturduğu kabul eder:

a.                   Tam çalıştırma ve yaşama seviyelerinin yükseltilmesi,

b.                   İşçileri, becerilerini ve bilgilerini bütünüyle gösterebilmekle zevk duyacakları işlerde çalıştırmak ve genel refaha en iyi şekilde yardım etmek,

c.                    Bu amaca ulaşmak için bütün ilgililer hakkında uygun güvencelerle işçileri mesleklerinde yetiştirmek üzere olanaklar sağlamak ve onların bir yerden diğer bir yere nakillerini ve bu arada gerek kendilerinin gerek diğer halkın göçerliğini kolaylaştırabilecek önlemlere başvurmak,

d.                   Ücret ve kazanç, çalışma süresi ve öteki çalışma koşulları meselelerinde kaydedilen ilerlemelerin sonuçlarından herkes için adaletli bir şekilde yararlanmak olanağı ve bir işte çalışıp da böylece korunmaya muhtaç olan herkes için en az bir geçim ücreti,

e.                   Ortak görüşmeler yapmak hakkının fiili şekilde tanınması, üretim işlerinin düzenlenmesinin sürekli bir biçimde iyileştirilmesi için işverenle işçilerin birbirine yardım etmeleri ve sosyal ve ekonomik politikanın saptanması ve uygulanması için işçilerle işverenin işbirliği yapmaları,

f.                     Korunmaya muhtaç olan herkes için bir esas gelir sağlamak üzere, sosyal güvenlik önlemlerinin, öteki taraftan tam sağlık yardımlarının genişletilmesi,

g.                   Bütün mesleklerdeki işçilerin hayat ve sağlıklarının uygun bir biçimde korunması.

h.                   Çocukların ve anaların korunması,

i.                     Uygun bir gıda, mesken, iyi vakit geçirme ve kültür araçları düzeyi,

j.                     Terbiyevi ve mesleki alanda eşit şanslar sağlanması.

Konferans, bu beyannamede söz edilen prensiplerin, bütün dünya ulusları hakkında tam bir biçimde uygulanabileceğini ve şayet bunların uygulanma tarzlarında, her ulusun sosyal ve ekonomik gelişme derecesinin gerekli şekilde hesaba katılması gerekirse bu prensiplerin henüz tabii durumda olan uluslara olsun, kendi kendilerini yönetebilecek bir hale gelenlere olsun, aşamalı biçimde uygulanması hususunun bütün uygar dünyayı ilgilendirdiğini doğrular.

 



* Sözleşmenin resmi çevirisidir.Bkz: Coşkun Can Aktan  vd. (Ed.) Haklar ve Özgürlükler Antolojisi, Ankara: Hak-İş Yayınları, 2000.