BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ANLAŞMASI*

(Başlangıç Bölümü)

26 Haziran 1945

 

Biz Birleşmiş Millet Halkları, Bir insan yaşamında iki kez insanlığa eşi görülmedik acılar yaşatan savaş felaketinden gelecek kuşakları korumaya ve temel insan haklarına, insan kişiliğinin onur ve değerine, erkeklerle kadınların ve büyük uluslarla küçük ulusların hak eşitliğine olan inancımızı yinelemeye,

Adaletin korunması ve anlaşmalardan ve uluslararası hukukun öteki kaynaklarından doğan yükümlülüklere saygı gösterilmesi için gerekli koşulları oluşturmaya,

Daha geniş bir özgürlük içinde toplumsal ilerlemeyi ve daha iyi bir yaşam düzeyini sağlamaya ve bu amaçlarla   hoşgörülü olmaya ve iyi komşuluk ilişkileri içinde birbirimizle barış içinde yaşamaya ve uluslararası barış ve güvenliği korumak için gücümüzü birleştirmeye,

Ortak çıkarlar dışında, silahlı güç kullanılmamasını sağlayacak ilkeler benimsemeye ve yöntemler geliştirmeye,

Tüm halkların ekonomik ve toplumsal gelişmesini hızlandırmak üzere uluslararası yollara başvurmaya,

kararlı olarak, bu amaçları gerçekleştirmek üzere çabalarımızı birleştirme sonucuna vardık.

Buna göre, San Francisco kentinde toplanan ve uygun bulunan tam yetki belgelerini sunmuş olan temsilcileriyle hükümetlerimiz bu Birleşmiş Milletler Andlaşması’nı kabul etmiş ve bu andlaşmayla Birleşmiş Milletler adıyla uluslararası bir örgüt kurmuştur.

BÖLÜM I

AMAÇLAR VE İLKELER

Madde 1

Birleşmiş Milletler’in amaçları;

1.                   Uluslararası barış ve güvenliği korumak ve bu amaçla, barışı bozmaya yönelik tehditleri önlemek, kaldırmak, saldırganlık ve öteki barış bozucu eylemleri bastırmak üzere etkin toplu önlemler almak, barışçı yollarla adalet ve uluslararası hukuk ilkelerine uygun olarak barışın bozulmasına neden olabilecek uluslararası anlaşmazlık ya da durumların düzeltilmesi ve çözümünü sağlamak;

2.                   Halkların, hak eşitliği ve kendi yazgılarını belirlemeleri ilkesine saygı temeli üzerinde uluslararasında dostça ilişkiler geliştirmek ve evrensel barışı güçlendirecek öteki uygun önlemleri almak;

3.                   Ekonomik, toplumsal,  kültürel ve insancıl nitelikteki uluslararası sorunların çözümünde ırk, cinsiyet, dil ve din ayrımı gözetmeksizin herkes için insan haklarına ve temel özgürlüklere saygıyı geliştirip özendirmede Uluslararası işbirliğini gerçekleştirmek;

4.                   Bu ortak amaçlara ulaşmada ulusların eylemlerine eşgüdüm kazandıracak bir merkez olmaktır.

Madde 2

Maddede dile getirilen amaçları izlerken Birleşmiş Milletler Örgütü ve üyeleri aşağıdaki ilkeler uyarınca eylemde bulunur:

1.                   Örgüt, tüm üyelerinin egemen eşitliği ilkesine dayalıdır.

2.                   Tüm üyeler, üyelikten doğan hak ve yararların yine tüm üyelere sağlanabilmesi için, antlaşma uyarınca üstlendikleri yükümlülükleri iyi niyetle yerine getirir.

3.                   Tüm üyeler uluslararası nitelikteki anlaşmazlıklarını uluslararası barış güvenliği ve adaleti tehlikeye düşürmeyecek biçimde barışçı yollarla çözer.

4.                   Tüm üyeler, uluslararası ilişkilerinde herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne ya da siyasal bağımsızlığına karşı ya da Birleşmiş Milletler’in amaçlarıyla bağdaşmaz bir başka biçimde güç tehdidinde bulunmaktan ya da güç kullanmaktan kaçınır.

5.                   Tüm üyeler, bu antlaşma uyarınca giriştiği herhangi bir eylemde Birleşmiş Milletler’e her türlü yardımda bulunur ve Birleşmiş Milletler’in önleyici ya da zorlayıcı eylemde bulunduğu bir devlete yardımdan kaçınır.

6.                   Örgüt, uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerektiği ölçüde Birleşmiş Milletler üyesi olmayan devletlerin de bu ilkeler doğrultusunda davranmasını sağlar.

7.                   Bu, antlaşmanın hiçbir hükmü ne özü yönünden bir devletin ulusal yetkisi içinde bulunan işlere, Birleşmiş Millet’lerin karışmasına yetki verir, ne de üyeleri, bu gibi işleri, bu antlaşma gereğince bir çözme yöntemine bağlamaya zorlar; bununla birlikte, VII. Bölüm’de yeralan zorlayıcı önlemlerin uygulanmasına bu ilke hiçbir biçimde engel olmaz.



* Sözleşmenin resmi çevirisidir. Bkz: Coşkun Can Aktan  vd. (Ed.) Haklar ve Özgürlükler Antolojisi, Ankara: Hak-İş Yayınları, 2000.